Posts

Showing posts from 2011

Happy New Year 2012

Image
Selamat Tahun Baru Semua, Semoga Tahun Baru 2012 Ini Bermula Dengan Sesuatu Yang Baru, Yang Lebih Baik Dan Sempurna.. 2011 Bakal Meninggalkkan Kite Sekejap Jer Lagi..,Jam 12.01am Tarikh 01-01-2012 Segalanya  Bermula Episod Baru Di Lembaran 2012. Dengan Berbekalkkan Kudrat Dan Kesihatan Yang Baik, Semoga Impian, Cita-Cita, Azam Baru Akan Di Capai ..Inssyallah.. Amin!! Semoga Azam-Azam Aku Dan Kalian Semua Akan Tercapai.. Good Luck!!!

Mogok yang tak berpenghujung!!

Image
Dah lama rasanya tidak up date blog!! bz dengan kerja sekarang ini. main facebook pun dah jarang-jarang!! Sekarang pun tengah musim hujan jer, sleep best nyer.. pakal lah kone kerja. kalau tak ni time memang best ler membuta!! huhuhuhu... Dah lah sejuk duduk dalam air cond, berselubung dengan baju sejuk, sambil pegang-pegang bantal. asyik hujan jer, silap hari bulan kote tinggi boleh banjir lagi nih!! Best nyer kalau banjir lagi.. hehehehe sebab nanti ada mega sale..huhuhuhu
ceritera bermula.. Suasana Kat rumah pulak tengah protes, tengah mogok tak nak tegur sesiapa pon yang ada kat dalam rumah. Mak+bapak aku bercakap dengan aku, aku buat bodoh jer, sakit di hati masih terasa lagi, masih terluka hati ini!! Punca dia sebab emak+bapak belikan adik aku motor baru!! peh, sedap lah budak tu. mengamuk mengamuk, banting-banting barang dan di tambah dengan sedikit bodek dia akhirnya berjaya juga dia pujuk mak+bapak aku untuk beli motor tuh!! Rasa nya macam tak adil jer.. Ini kes cemburu ker? jus…

Aidiladha Menjelma Lagi

Image
Assalamualaikum..,, Selamat hari raya aidiladha kepada semua umat islam. Raya2 nih boleh lak kena demam. dah tak syok, makan pape pon dah tak ade rasa dah. deria rasa tersumbat. Tahun ni macam tak ramai jer yang sembelih lembu untuk di buat korban.  Tahun nih raya aidiladha meriah kot dng kunjungan-kunjungan makanan oleh orang blok, peh..penuh makanan atas meja. tp yang lepak nya kne balas balik kunjungan yang orang bg tu. peh.. lepak giler la. dah la demam.. capek dong!!! Selepas semua nya selesai kami satu family pergi ke penjara simpang renggam, pergi ker rumah abg aku. sebab dia tak dapat cuti. so... lepak sangat nih, nk sleep dlu sat... bye3.. selamat menjamu selera!!!!!  selamat hari raya!! peace....

Selamat tinggal 2pu

Image
Dah lama rasanya x update blog... sekarang ni aku de masalah tentang kerja. sekarang ni result dari admin dah keluar. aku  sekarang kena di tugaskkan kat bahagian unit baru iaitu EKONOMI DAN USAHAWAN...
..............

Apa lah yang akan jadi kat unit baru tuh nanti, berdebar-debar rasanya. Niat di hati mcm nk resign je.. sebelum tuh aku kena cari kerja lain dulu..aku rasa mcm x selesa lah dng unit yang baru nih, aku mcm rasa satu kehilangan yg amat besar bila kne meninggal kan unit pertanian. entah lah, jiwa berkecamuk sungguh... harap2 semua nya berjalan dng lancar nanti.. inssyallah.. amin...

Adik Aku Beraya Sakan!!

Image
Berlalu lah sudah ramadhan, sebulan berpuasa...tiba syawal kita raya kan dengan keriangan..... ********************.................................................................******************** Di sini aku nak cite sikit tentang adik aku yg kaki patah tu akibat excident.. walaupun dng kaki yg begitu rupa tetapi dng jiwa yang kental dan semangat raya, dia sanggup bersesak-sesak di bazar untuk membeli baju raya,melalui jalan raya sorang-sorang... ni dia pic2 yang sempat ak candid.. hahahhaha.. kaki cm tu pon mau raya tau.. hahhahahaha



hati-hati melintas jalan yer... hahaahhahahahahahhahaa.....  pape2 pon.. selamat hari raya aidilfitri..hu3...maaf zahir dan batin..

Raya Oh Raya..

Image
As Salam,,, sebulan sudah kita berpuasa, rasa sedih pulak sebab tinggalkkan bulan ramadhan nih, rasa mcm nak terus jer berpuasa.. raya ni dah tak seronok bagi orang-orang dewasa. bg kanak-kanak memang best lah beraya.. nih tahun kedua aku bg budak-budak,anak sedara duit raya.. seronok bg budak-budak duit raya.. Baju raya hanya sepasang jer tahun nih, tak rasa berkobar-kobar lah nak raya-raya nih. nak pi beraya rumah sedara mara dan kawan kawan pun malas jer. duduk ngadap depan laptop jer raya raya nih.he3 Tahun ni jugak aku yang kena melayan budak-budak yg datang rumah beraya sebab mak aku sibuk rewang dekat rumah jiran sebelah, ada ke patut buat kerja kawin time raya-raya, mesti orang tak ramai datang nanti, tengok pun mcm tak meriah aje....hu3
Baju Raya Saya!!
pejam celik, pejam celik kita dah raya yg ke5 dah. minggu depan ada rumah terbuka kejora pulak, penat nye.. yang paling-paling buat aku seram tarikh keramat 25 september nih, aku akan berkampung dekat putrajaya dekat prisent 2 sela…

adik aku excident

Image
As Salam, Pada 30-7-2011 sabtu malam adik aku yang bongsu kemalangan motorsikal yang mengakibatkkan kematian. kawan baik dia meninggal di tempat kejadian akibat cedera parah. Dah lah motorsikal nya tak ada insurans,lotex motor mati,dia pulak tak ada lesen. motorsikal nye kat balai polis kota lagi, mungkin motor tu tak kan keluar dr balai.. sbb banyak problem la nanti. sekarang kes nih dah jadi kes polis dan juga mahkamah..

Agen inssurans pon sibuk jer datang rumah nak buatkan claim insssurans dll. tak tau lah dia orang nih jenis ambik kesempatan atau pon nak membantu. mak bapak aku kesian aku tengok, tu lah jadi anak dengar lah cakap mak bapak, bila dah macam nih, mang sangat-sangat menyusahkkan mak bapak. tu lah pengajaran buat adik aku, cakap mak bapak dia lawan.. kan sekarang dah dapat balasan nye.. nasib nasib,, nasib badan,, dan selamat berpuasa kepada semua umat islam...   

jAuHi ciCaK tOkEk

Image
Menjual benda haram adalah haram," kata muftiperak, Tan Sri Harussani Zakaria. Belaiu mengulas berhubungmuzakarah jawatankuasa majlis fatwa kebangsaan bagi hal ehwal agama islam malaysia ke-95 jun lalu,      yang memutuskan hukuman memakan dan berubat menggunankkan cicak tokek atau gecko adalah haram. Harussani berkata, orang ramai perlu peka, malah menjauhi daripada menggunakkan reptilia itu kerana sudah diputuskan jawatankuasa majlis fatwa
kebangsaan. "Bukan saja jual, malah beli pun tak boleh. jesteru saya nasihatkan mereka supaya menjauhinya," katanya. Ditanya dakwaan sesetengah pihak konon nya binatang itu boleh mengubati Aids, beliau tidak mengatahui perkara itu dan sehingga kini belum disahkan kementerian kesihatan malaysia. Selasa lalu, akhbar melaporkan muzakarah jawatankuasa majlis fatwa kebangsaan bagi hal ehwal agama islam malaysia ke-95 memutuskan haram memakan dan berubat dengan cicak tokek. Dalam satu kenyataan menerusi laman web jabatan kemajuaan islam malaysia…

Entah la.. Kejora

Image
Malang nya nasib,, Berkobar-kobar perasaan nak pergi karnival usahawan desa kat kuala pilah, tapi rupanya tak menjadi aku ke sana, sedih tengok barang-barang yang aku prepare nak di bawa kesana di angkat ke atas lori.. Kesian kenang kan zaida(ex pratikal), mesti dia kena jadi orang suruhan kat karnival tu nanti, mesti orang-orang dok arah-arah kan dia jer..  Nasib... Nasib...Aku Kena pergi Induksi Umum seminggu pulak tu, Peh lama siot.... Mati kebosanan Nanti!!!!!! Aduh-Aduh .., satu per satu masalah mendatang, hari nih kunci kereta tertinggal kat dalam kereta.. leceh betoi lah, dah lah hujan lebat, dah la nak ambik kunci kereta spare kat rumah kat waha, jauh tuuuuuuuu.. nasib baik ada yana.. thank a lot yana!!!!!! Mintak-mintak nanti masa cepat berlalu masa khusus induksi umum tu nanti... Amin!!!!

Jalan-jalan dengan Family (18-6-2011)

Image
Hari nie bawak mak abah pergi jalan-jalan pi lalu high way baru desaru-pasir gudang. plan abah dia cakap nak pergi kong-kong bukan king kong ae, bapak aku nak pergi tengok perkampungan kat sana, dengo nya juga dia nak pergi borong nak beli ikan.. so,aku pun bukan nye tau sangat jalan area jln ke pasir gudang. sudah nya terlajak ler terus ker tiram. sudah nya jugak tak dapat bapak aku nak pergi kong-kong.. tapi tak ape lah abah next time kan boleh pergi lagi kan. ha hahaha.. Sesudah aku tersilap jalan terus ker tiram aku pun bawak lah mak bapak aku pergi jusco kat tebrau, ya allah rupanya mak bapak aku tak pernah pergi jusco tebrau rupanya selepas aku soal selidik dia orang masa kat dalam kereta time tu. so ape lagi plan seterusnya ke jusco lah. sudah lah pergi jalan-jalan tak ada duit, so,semua my mom yang bayar.ha hahahaha ..tapi tak apa lah mak, nanti gaji aku bayar balik yer.. he hehehehe..


Masa setiba nya kat jusco kita orang pun pusing-pusing lah, lepas tu boleh pulak ternampak post…

kerja aku lah nie...

Image
Stress nya kat office sekarang, dah lah sunyi sepi pulak tu, orang-orang semua tak ada, kerja luar. Aku dah tak dibenarkan kerja luar dah. Pegawai aku suruh aku duduk kat pejabat je jaga office, Lepak nya.. Boleh mati kebosanan aku macam ni. Dah lah tak ada pc, nasib baik lah aku bawak laptop sendiri, Boleh lah kira nya laptop aku ni peneman aku di kala sunyi bila berada kat office. Dengar-dengar khabar angin bahagian aku kena berpecah, lepak nyer lah asyik berpindah randah jer. harap-harap tak menjadi lah berpindah bahagian.. inssyallah!! Mungkin isnin 20 jun 2011 nih ada budak pratikal(budak insted )akan masuk. bagus lah ada budak pratikal masuk, jadi kurang lah sunyi sikit kat office. nanti dia boleh lah buat air kopi dan hidangkkan makanan untuk minum petang.ha ha hahahahaha....

Minggu depan 30 jun 2011 sampai 4 julai 2011 kene pergi ke kuala pilah negeri sembilan, malas nye nak pergi jauh-jauh ni, lepak tu. tapi dah demi tugas terpaksa pergi juga lah walaupun nak atau tak. pas tu a…

selamat tinggal 2pu

Image
Hari ni juga jeed lestari mengakhiri sesi pratikal di sini.... aku doa kan semoga kau berjaya di luar sana dan dapat kerja jd pegawai n44 yang kamu idam idam kan, tapi satu jer aku pesan jangan jadi pegawai yang sombong, kalau kamu jadi pegawai yang baik, nescaya semua orang akan selesa dengan kamu!!! all the best jeed lestari!!! ada salah silap aku pada kamu aku mintak maaf banyak-banyak yer!!!!sebab aku kan suka bergurau dengan kamu!!! member satu kepala ting tong.. mesti sunyi office lepas ni bila di kau sudah tiada...  

Salam satu malaysia, good luck.....  all the best k..... jangan luper byar duit pptn... hu3

Jalan-Jalan Ker?

Image
Start dari semalam 15 mei 2011 bercuti sampai ke17 mei 2011. tak tahu nak habiskan masa pergi ke mana nih, dah lah wet tinggal sikit jer.... dah lama rasanya tak pergi mandi manda di pantai. best nya kalu pergi pantai nih dapat juga cuci mata dan menenangkan fikiran yang sedang berkecamuk nih.. 4 hari bercuti, kena plan betul-betul nak ke mana nih!!!!!!!!!!!

 Nih plan adik aku, ajak pi pawagam tengok cerita KONGSi, best ker cite tu?????? dah lah hari ahad, mesti sesak dengan orang nanti kat mall tu. macam malas jer pergi panggung wayang..... pergi air terjun kat kota tinggi nak masuk caj pulak mahal!!!!!!!!!! erm.... susah nya nak pergi jalan-jalan time tengah bulan tengkujuh nih!!(poket rabak).... rasa-rasa nya kalau malas,duit tak ada.. kena duduk rumah je lah... tak nak lah bosan lah duduk rumah!!!!!! macam mana ya????????????



 Plan setrusnya ajak awek keluar jalan-jalan, wo,lagi lah tak boleh sebab duit dah tahap kritikal dah nih. silap hari bulan duit tak cukup lagi lah malu. lagi …

Kitaran Masa Kehidupan Aku!!

Image
Bermulah kisah didalam kehidupan aku dimasa zaman kanak-kanak,zaman remaja tapi zaman tua aku tak melalui nya lagi ye. Dahulu masa zaman kanak-kanak tak sabar rasanya nak melalaui zaman persekolahan tadika, darjah 1 sampai 6. time sekolah tadika aku ok lah lagi, bila naik hari first sekolah darjah satu aku melalak masa bapak aku hantar pergi sekolah,ha3.. lawak sungguh bila di ingat balik, kesudahan nya bapak aku kena tunggu kat luar kelas masa aku tengah belajar.ha ha ha,nasib baik kejap je aku buat perangai. naik darjah dua aku dah jadi biasa dah tak menangis bila dihantar ke sekolah dan bapak aku tak payah tunggu dah..he3. part yang buat aku seram masa sekolah bila kena injet dan doktor gigi datang kat sekolah,mak ai mengeletor kaki kaki ku.ha3



 Bila beranjak ke sekolah menengah alangkah suka nya hati ini, sebab bosan dah mengadap sekolah rendah selama 6tahun, kali ni akan mengadap ke sekolah yang baru..happy sangat.hu hu hu. start lah episod yang baru di alam sekolah menengah tingk…

Gaji Cipot!!! (duit di mana kau duit)

Image
Aduh2 macam2 nak kena bayar nih, hutang piutang macam2 tapi gaji kecik la pulak!! nasib badan lah labu. labi pon tak dapat nak menolong deh!!

Pening kepala memikirkan semua masalah ini yang membelengu benak fikiran sampai naik senak perot nih,sudah takdir dapat pkerjaan ini yg gaji nya ciput. tu lah dulu mak bapak suruh belajar rajin2 tapi aku buat bodoh jer,bagai mencurah air di atas daun keladi,pe mak bapak cakap masuk telinga kanan,keluar ke telinga kiri, so bila dah besar panjang macam nih baru lah mengerti apa yang mak bapak cakap tu dulu adalah demi masa depan kita juga,so sekarang memang menyesal tak sudah. kalau dapat putar masa, aku nak belajar rajin2 dan belajar sampai ke menara gading berserta dapat kerja yang bagus2 dan gaji beribu2. tapi tu angan-angan jer yang tidak akan menjadi kenyataan pon. sudah takdir hidup macam nih so, kena lah redha jer...

Best nya kalau ada duit banyak berkoyan2!!!!!!!

Duit .... oh duit, bila lah aku nak jadi kaya nih. aku nih kawin pon belum lagi,…